posts.publish( pid == “webconf_2008” )

Tihanyból hazaérve ágyba be, reggel bringára fel, és irány a webkonf. A 2008-as Magyarországi Web Konferencián jártam. (Avagy jobb későn, mint soha.)

A Budapest teremben Károly György Tamás (A web jövője) nyitotta a konferenciát. Tamás prezentációjában a sorra vette az általa web 1.0, 2.0 és 3.0 fedőnévvel jelzett korszakokat. A web 3.0 olvasatában a web szabványos és szemantikus erősödését jelenti. A témafelvetés érdekes, de a vontatott tempójú előadás következtében a bemutató végén a már félig alvó közönség rohant a friss levegőre, így komolyabb eszmecserére nem nyílt lehetőség. [Ötös skálán] kettes.

Elek Márton (Drótposta Kft.) GWT: Kompromisszumok nélküli AJAX – professzionális fejlesztő környezettel előadása körképpel szolgált a Google Web Toolkit jelenlegi helyeztéről, melyet Márton GWT alapokon megvalósított fejlesztési tapasztalataival bővített. A bemutatóban túlsúlyban voltak az általános GWT-t jellemző ismérvek, kiváncsibb lettem volna Márton személyes tapasztalataira, mélyebb szakmai fogásokra. Négyes.

Mysql adatbázis technikák címmel tökéletes PR produkció Szentiványi Gábortól (ULX Kft.). Azt a mai napig nem sikerült megfejtenem, hogy ennek mi keresnivalója volt egy szakmai jellegű közösségi konferencián. Még csak támogatók sem voltak. A hanyagság legkifejezőbb jele, hogy a fóliák angol nyelvűek voltak. Egyes.

Balássy György (MSDN KK) előadásaihoz már több ízben is volt szerencsém, kiváló előadó. A Budapest teremben első alkalommal a nap folyamán (Hatékony webes alkalmazásfejlesztés ASP.NET 3.5 és Visual Studio 2008 alapokon) forráskód volt a kivetítőn! György az ASP.NET 3.5-tel érkező javított (immáron szabványos) CSS támogatásról és LINQ-ről tartott példaprogramokkal illusztrált bemutatót. A LINQ jellemzőinek taglalása közben az volt az érzésem, hogy mintha én ezt az “újdonságot” láttam már, és eszembe is jutott, hol: két éve a Djangos előadásomban én is pont ugyanígy áradoztam annak ORM képességeiről. Ötös.

Csudutov Csudinka (Mimox Kft.) témaválasztása (Webfejlesztői karrierek 2008-ban – Mi várható?) próbálta tette az előadót: vajon tud-e tényleg úgy ötletekkel, tanácsokkal szolgálni a közönség – közösség – számára, hogy mellőzze azt a puszta tényt, hogy fejvadász cégnek dolgozik. Nem tudott. Előadásának üzenete: tanuld meg a tömegtémákat (ASP.NET, Java), és rendelkezz erős szakmunkás tudással, mert arra van szükség. Gondolkodó, értelmes, tanulni képes munkaerőre nem kell, csak dotnetes favágó. Egyes.

Hurrá, immáron másodszor forráskód a képernyőn (ExtJS 2 – Táblázat mánia)! Kolman Nándor magabiztos kézzel vezette végig a hallgatóságot egy konkrét ExtJS esettanulmányon. Élvezetes előadásmód, tartalmas prezentáció. Ötös.

A konferenciát a PHP, ahogy még nem csináltad zárta. Az előadás előtt PP-n röhögtünk, aki illusztrálta, hogy ő hogyan nem csinálta még, de valójában a társagában felvetett ötletek közül senki sem gondolt arra, amit Varga Tamás (Carnation) fejlesztési igazgató mutatott be: PHP-zni úgy, hogy fogalmad sincs róla. Még szerencse, hogy a rendelkezésére álló háromnegyed óra helyett félóra után „kifutott az időből”. Egyes.

Az idei konferencián tapasztaltam először, hogy tényleg túl hosszúak a 45 perces blokkok. Több előadó is hivatkozott arra, hogy idő hiányában nem érinthet egy-egy témát mélyebben, ami persze nem igaz, miképp 5 percben is lehet ütős előadást tartani, és 45-ben pocsékot is, mint ahogy ezt idén néhány előadó be is mutatta.

Szekcióvezető lévén a Budapest teremben hallgattam az előadásokat. A konferencia kiadvány és Bártházi András élménybeszámolója egyértelműen igazolja, hogy színvonalas és értékes előadásokból ezúttal sem volt hiány, habár nekem sikerült ebből kifognom egy rossz szettet.

Reklámok