A zenehallgatás fennmaradó metódusáról

Lapzárta után.

A Last.fm eleddig pilóta szolgáltatásként futott következő generációját múlt hét végén jelentették be a köznek.

– Ó! – mondta a róka.
– Zseniális! – mondtam én.

Mint néhány hónapja már a béta szolgáltatást élvező, engedje meg a kedves Olvasó néhány sorban summáznom érvelésem a Last.fm mellett. Az új kiadást (továbbiakban V2) a divatos fészbukklón küllem mögött szervezeti és tartalmi tekintetben is gatyába rázták. Az új külcsin egyértelműen az alkalmazás webes fogyaszthatóságát segíti, amelyik blóger magának nem így szól, csak legyintsen rá. Az eredendően közösségi rádióként futott alkalmazás magára húzta az idétlenül fájlokba szervezgetett zenetár szerepét is. Ők ezt Library-nak hívják. Library mindaz, amit kend hallgat, vagy hallgatni fog. A V1 során csak az került zenei palettánkra, csak azon előadók számaiból készíthettünk játszólistát vagy tekerhettük vissza a rádiónkban, akiket már legalább egyszer meghallgattunk. A Last.fm Library-ba bármelyik korongot felvehetjük, kihajíthatjuk, rendezgethetjük kedvünkre, lapozhatjuk, mint egy dzsúkbokszot.

A Last.fm következő generációja

A V1-ben megszokott, a felület kétharmadát elfoglaló tekkládot végre mellőzték, és a címkék szolgáltatta metaadatok a hasonló előadók, stílusok ajánlásába tükröződnek. A tesztvezetésben futott videotartalmak immáron a V2 szerves részei. Az egyes zeneszámok bármelyik nézetben felcímkézhetők, szerethetők. A korábbi kiadásban egyben megállapított, a V2-ben viszont bárhány játszólista létrehozható, XMMS-imádók, podkaszterek és vaninna figyelmébe! Végül szólok az Est.hu killá Eventsről is: már felsorolható a teljes lineup egy adott műsornál, így a rendezvényen fellépők zeneszámaiból élő egyenes rádió fogható, meg minden. Utólag a flikerbe megosztott fotóinkat pedig egy jól definiált címkével automatikusan hozzáköthetjük az eseményhez.

Lássa be, lehet huncutkodni, sokféleképpen hallgatható (online) zene, de csak egy módon van értelme: Last.fm-mel. Stay tuned!

Reklámok