A megszerzett tudás közösségi rendszerezésének képességéről

A Wikipedia egy bárki által szerkesztett online lexikon. Megadja a lehetőségét annak, hogy szócikkeit a témában illetékesek írják, legjobb tudásukhoz mérten azt módosítsák, felülvizsgálják. A bejegyzés szerzője nem szakértője a szóban forgó témának.

Tétel: egy Wikipedia szócikk vagy full hülyeség vagy copy-paste *kicsit* átírva. (nyuhuhuu)

Tétel folyománya: a magyar Wikipedia még bődületesebb.

Vegyük tehát alapul a Scrum projektmenedzsment és alkalmazásfejlesztés módszertant tárgyaló szócikket. Annak tartalma a bejegyzés tekintetében érdektelen. (Megjegyzem, a Wikipedia húzóágazatába tartoznak az informatikai témák.) A cikkben az angol emígyen definiálja a ‘Pig’ rolest („Disznó” szerepek):

Pigs are the ones committed to the project and the Scrum process; they are the ones with “their bacon on the line”. (Wikipedia, Scrum)

Mielőtt ékes angol tudásunkat fitogtatnánk, álljon alább ennek magyar fordítása, tehát lássuk a Disznók fogalmát:

Azok a disznók, akik a saját sonkájukat viszik a vásárra. (Wikipédia, Scrum)

Felületes olvasást követően is könnyen rájöhet az ember (netán ha olyat fordítana, amihez ért is), hogy az angol szócikk nem az Állatfarm ihlette esszé. A Scrum módszertanban – az eredeti anyagban következetesen kiemelt – disznó csupán egy vicces elnevezése annak a szerepnek, amit siet az angol rögvest feltárni: the ones committed to the project and the Scrum process. Projektfelelősök. Nem négylábon vásárba járó sonkák. Pláne ha már humoros akart lenni az illető, legalább a becses anyanyelvét tanulná meg, továbbá a jövőre való tekintettel javaslom, hogy egy mondatnak ne csak az egyik tagját fordítsuk le.

A Wikipedia anyagát egy ideje a Google már Térképek szolgáltatásának gazdagabbá tételéhez felhasználja. Mégis érdekes emellett megfigyelni azt, hogy a nemrégiben közreadott Google Doctype (tudásbázis webfejlesztőktől webfejlesztőknek) tartalmát mégsem a Wikipediába pörgették vissza. Miért? Mert a legjobb közösségeknek is szükségük van egy benevolent dictatorra. Referenciaként lásd Mark Pilgrim az idei Google I/O konferencián tartott an Encyclopedia of the Open Web előadását.

Éretlen még a kultúránk a Wikipediára, ez van.

Reklámok