Fedora 9, installálom!

Telepítsd a Fedora 7/8 rendszeredre a Preupgrade segédet, yum install preupgrade, majd indítsd el. Válaszd ki a célrendszert (Fedora 9 Sulphur). A háttérben az alkalmazás letölti a szükséges csomagfájlokat, azok befejeztével pedig a GRUB rendszerindítódba felveszi az Upgrade to Fedora 9 menüpontot. A folyamat bármikor megszakítható és az alkalmazás ismételt indításával folytatható. Indítsd újra a számítógéped, majd kisvártatva a Fedora 9 telepítője fogad, ahol felajánlja, hogy frissíti a jelenlegi rendszered. Akard így, amíg feltelepíti az új csomagokat, van idő csöcsörészni, ilyesmi, végül a folyamat tájékoztat, hogy a frissítés kész, indítsd újra a gépet, és jelentkezz be a Fedora 9-be.

Fedora 9

A procedúra olajozott, kommentárt nem kíván. Egy kellemetlenséget emelnék ki. Fent volt egy külső tárolóból telepített Emacs csomagom, amihez nem talált újabbat. Kérte, hogy csatlakoztassam a hálózati kábelt – miért nem próbálta felhúzni a beállított WLAN kapcsolatot? Ennek eleget téve meggyőződött róla, hogy nincs F9 kompatibilis verziója a csomagnak, sajni-majni, a telepítő feladta, a frissítés megszakadt – miért nem lép rajta túl vagy távolítja azt el? A problémát orvosolandó bebootoltam a Fedorába, a ludas csomagot letöröltem, majd GRUB-ból újra a frissítést választva folytattam az upgrade-et, amely immáron zavartalanul befejeződött.

A Fedora 8 az otthoni munkaállomáson két zavaró buggal bírt; a Skype-nak nem volt hangja, ha más program is használta az erőforrást, ill. a Firefox néhányadik Flash tartalom után következetesen fagyott. A Fedora 9-cel ezek megszűntek, sőt, jött egy új bug is, reboot után nem indul el a Fedora, csak ha ki-bekapcsolom.

Sajnos az Emacs 23 már nem került bele a Fedora 9 összeállításába, Brad Walker tárolójából azonban telepíthetők a friss CVS buildek.

Reklámok