Fedora 9 ad portas!

A május 13-án érkező1 Fedora 9 számos olyan fejlesztést tartalmaz, amelyek a disztribúció egészének megítélésében szerepet játszanak. Az újítások, javítások teljes listája a Fedora wikijének FeatureList szócikke alatt olvasható. A teljesség igény nélkül ezek közül a továbbiakban négy ponttal foglalkozunk: név szerint – ábécérendben – Dictionary Support, Encrypted Filesystems, Fast X start up and shutdown ill. Pre Upgrade.

A Fedora 9 bejelentkező képernyője egy notebook-on

Fotó: Anderson Silva

Pre Upgrade

Első ízben szóljunk a Pre Upgrade névvel fémjelzett fejlesztésről. A célkitűzés tárgya, hogy a már meglévő Fedora rendszer következő kiadásra frissítését tegye egyszerűbb. Az elgondolás értelmében egy erre a feladatra hívatott – grafikus előtét – segédeszközzel kiválasztható a következő release-re frissítés. A munkafolyamatunk megakasztása nélkül a háttérben megkezdődik a függőségek feloldása, szükséges programcsomagok letöltése, majd a procedúra végeztével a GRUB menüjébe bekerül az Upgrade menüpont, amivel elindítható ugyanaz a folyamat, mintha telepítő médiumról kezdeményeztük volna az upgrade-et.

A frissítés folyamata – ahogy eddig is – levezényelhető a yummal, így felhasználói munkafolyamatunk tekintetében teljesen transzparensen, trey által a HUP-on (az Ubuntuval) rendre illusztrált folyamat lehet a disztribúció frissítése. A hivatalos álláspont szerint azonban – ahogy eddig is – javasolt az upgrade telepítő cédéről indítása; egyfelől a jobb függőség kezelés végett, másfelől egy yum update a telepített programcsomagokat frissíti, szükséges esetén felváltja azokat újabbak komponensekre, de nem kerülnek telepítésre, sem felajánlásra például azok az új szolgáltatások, amelyeket a telepítő alapértelmezetten installálna.

A Pre Upgrade tehát lényegében telepítő médium nélkül valósítja meg a frissítés folyamatát úgy, mintha azt cédéről, dvdről stb. indítottuk volna.

Encrypted Filesystems

Eddig is lehetett, de közel sem volt olyan triviális – akár egyből – titkosított fájlrendszerre telepíteni az operációs rendszert. Valójában igen kevés az érv amellett, hogy miért ne titkosított fájlrendszerre telepítsünk, így erre nem is pazarolunk több szót.

Fast X start up and shutdown

A grafikus környezet alapját képző X rendelkezésre állásának (és leállásának) 1 másodperc alá szorítását célozták meg a 9-es kiadásban. Az 1 másodperces idő egyelőre túl szigorú elvárásnak bizonyult, de radikálisan csökkent a grafikus felület betöltődésének ideje; a teljesítményjavulás a belépett felhasználók grafikus munkafelületei közötti váltásnál is tapasztalható. A javítás nem kizárólag a Fedora-használókat érinti, várhatóan további disztribúciók is alkalmazzák a patcheket.

Dictionary Support

Végül negyedik pontként a tucat javítás mellett a szótár állományok használatának konszolidációját emelném ki. A forgalomban lévő ispell, aspell és hunspell szótár platformok közül az alkalmazások közül ki-ki a magának tetszőt választotta. Az Ubuntuhoz hasonlóan2 a Fedora (legalábbis az alapértelmezett alkalmazások tekintetében) egységesen a hunspell használatára tért át.


1 Az RC kiadás pedig az útiterv szerint már holnap, május 1-jén esedékes!
2 Kiegészítés: rosszul tudtam, az Ubuntu még nem állt át teljesen Hunspellre, etekintetben (is) a Fedora úttörő.

Reklámok