Sallangmentes böngésző felület Firefoxszal

Az alábbiakban a generális böngészéshez kialakított felületemet ismertetem.

A Firefox profil kezelése rendkívül hasznos. Segítségével egymástól elkülönített böngésző területek hozhatók létre, melyek mindegyike saját előzmény listával, saját kedvencekkel és – ami a legfontosabb – saját bővítmény (addons) palettával rendelkezik. Eképp a számomra érdekes webfejlesztést támogató kiterjesztéseket csak akkor érem el, amikor valóban szükségem van rájuk, nem terhelik feleslegesen az alattas környezet erőforrásait.

A Firefoxban alapértelmezetten az eszközsoron megjelenő keresőmező számomra érdektelen. Többnyire a Google-lel keresek (a Firefox a címsávjára táplált kulcsszavakkal automatikusan keresést kezdeményez a Google-ben, kellően releváns találatok esetén pedig azokat nyitja meg egyből), az előzményekből nyitom meg az érintett webhelyet vagy közvetlenül egy del.ico.us-ben tárolt linket hívok elő címkék alapján.

Áttekinthető böngésző felület Firefoxhoz

A gyári kiszerelésben érkező gombok többsége – Leállítás, Frissítés, Kezdőlap stb. – haszontalan, ezek közül a többszörösen előre ill. hátra lépés érdekében csak az előzménygombokat tartottam meg. A betöltődés bármikor megállítható ESC-re, a frissítés kiosztásnak megfelelően – nálam – R, a kezdőlap helyett pedig az előzőleg félbeszakad munkafolyamatot (session) tölti be indításkor az alkalmazás.

A böngésző menüsora nem lecsatolható grafikus komponens, így például a mac menubarral sajnos nem emelhető ki az alkalmazásból, bármennyire is szeretnénk tőle megszabadulni. A probléma áthídalására eleinte a MenuMod, jelenleg viszont a Hide menubar kiterjesztést használom. A Hide menubar tényleges eszközsorra pakolja a menüpontokat, így az a Firefox saját eszköztár kezelőjével elrejthető. Előnye továbbá a MenuModhoz képest, hogy billentyűzetről felesleges prefixum megadása nélkül maradnak elérhetők az almenük.

Hosszú ideig a fülek permanens megjelenítését preferáltam, viszont mióta a Prismmel valamennyi webre költöztetett alkalmazást visszhoztam a deszktopomra, a – nem munkára fogott – böngészőmben általában egy weboldalt nézek egyszerre, így észszerűnek tűnt a tabsávot kikapcsolnom, növelve a weboldal számára elfoglalható hasznos területet.

Végezetül az alábbiakban álljanak itt további bővítmények, amelyek a megfelelő böngészési élményt hivatottak biztosítani.

  • Adblock Plus a kultúrált webezéshez
  • Firemacs a testreszabható billentyűparancsokhoz
  • It’s All Text a már korábban bemutatott szövegeditálási képességekhez
  • Hungarian dictionary az anyanyelvi helyesírás ellenőrzéshez
  • Operator a mikroformátumokat támogató webhelyek dicsőítéséhez (ld. majd Szántai Károly Mikroformátumok, avagy a kisbetűs szemantikus web c. előadását a Web Konferencián)
Reklámok