Webalkalmazások kiemelése a böngészőből Mozilla Prismmel

A webre költözött alkalmazások túltengése miatt egyre jobban érződik a böngészők füles – tabbed – felhasználói felületének korlátja. A problémára tálalt elgondolások közül említésre méltó az egyes fülek kiemelése a böngészőből úgy, hogy azokkal az operációs rendszer taszkmenedzsere rendelkezhessen. Az Exposé funkciójával ez igen kívánatos megoldás volna, mindazonáltal a csoda se kívánja, hogy a legutolsó Google keresési találatokat jegyző fül is külön alkalmazásként legyen jelen a deszktopon.

GMail és GReader Mozilla Prism processzekben futnak külön alkalmazásként

A Mozilla Prism (korábban WebRunner) tálalási javaslata értelmében külön processzt kap minden egyes webalkalmazás, amelyet ki akarunk emelni a böngészőből. A kialakítás előnye, hogy a böngésző-processz megfagyása esetén az nem rántja magával a permanensen használni kívánt weboldalakat, böngészőbe zsúfolt bővítményektől, kiterjesztésektől mentes környezetben futtatható a Google Mail, a Google Reader, a Twitter sít. A Prismát Gecko motor hatja, így járulékos előnyként a kevésbé Opera-párti webappokat nyugodtan betölthetjük egy Prism processzbe, webezéshez pedig használhatjuk a számunkra leginkább kézenfekvő böngészőt, Operát, Safarit, w3m-et.

Minden deszktopra töltött webalkalmazáshoz külön Prism folyamat indul, így kitűnően illeszkedik az OS nyújtotta gyorsindító–feladatkezelő megoldásába, Kiba-dockkal több mint kielégítő.

Reklámok