Something is technically wrong.

Habár a technika ördöge búvott bele, iWiW-en edzett magyar ember tudja azt jól, köze sincs ennek a technikához, mind inkább a humánhoz, aki elfelejtett tervezni, az egész pedig a részletekben rejlik. A Twitter csudaklassz szolgáltatás azzal együtt, hogy a rendelkezésre állása egy napra vetítve igen szerény, de legalább a fennmaradó időre, amikor éppen response-ra méltat a webszerverük, kreatív grafikákkal szórakoztatják az odatévedőt.

Az alábbiakban – lévén mezei blóger nem lát bele, mit takar a nagy doboz – néhány olyan ismérvet vegyünk szemügyre, amelyekkel, ha nem is radikálisan, egyértelműen csökkenthető volna a görbe alatti terület.

Twitter karbantartási grafika

Terhelés elosztás

Annak fényében, hogy a Twitter skálázási ismérvei alapján a webes kiszolgálás csak töredéke az API vállára nehezedő terhelésnek, nem értem, miért úgy alakították ki HTML widgetjüket, hogy az két távoli JS-t tölt le az érintett felületeten, miközben csupán a válaszok HTML képes formába öntését szolgáló függvény (blogger.js) vígan elfutna a harmadik személy szerverén is.

Sok jó adat kis helyen is elfér

Hiába mondod, hogy úgy is gyorstárazik a böngésző, mégis furcsállom, hogy egyik JavaScript állományuk sincs tömörítve. A főoldalról behívott három JS kódtár 184K összméretét a YUI Compressor helyből 116K-ra csökkentette (60%). Hasonló megfontolásból külön ironikus a karbantartás idejére feldobott PNG típusú, 21K fájlméretű kép, ugyanez JPEG-ben 6,8K volna (32%). Nem hiszem, hogy amikor maga a szolgáltatás sem megy egyáltalán, akkor bárkit bosszantana a képtömörítés zaja.

Sok jó adat egy helyen is elfér

Ha méretben nem mehetünk lejjebb, akkor az egyidejűleg kiszolgált felhasználók számát stabilizálhatjuk azzal, ha ugyanazon hasznosságot tudunk nyújtani a szerver felé intézett kérések csökkentésével. Közel sem számottevő lépés az, ha a közel egy tucat akciókat szimbolizáló ikonokat a CSS sprite technológia segítségével gyúrjuk egybe.

Fizessen elő!

Ha a szolgáltatással visszaélők számát máshogy nem, érdemes lehet elgondolkozni a Twittert térítés ellenében használók, illetve az előfizetéssel nem rendelkező tagok konstrukciójának kialakításában. A feliratkozott twitterezők részesülhetnének abban a kiváltságban, hogy kvázi valósidőben dolgozzák fel beküldött twitjeiket, a többi felhasználóét pedig egy másik, soros elvű feldolgozó kezelné. Ez utóbbi esetben nagyobb tér nyílna a gyorstárazásra, és további olyan észszerű korlátozások, mint a felvehető barátok számának limitálása a részükről, talán segítene visszaszorítani a Twitterrel visszaélők számát.

Reklámok