Ez néhány percig eltarthat…

Ezek a barebone gépek egyszerűen zseniálisak. A néhány forint spórolás reményében az Aqua honlapján az egész héten át tartó molyolást megelégelve szerda este beledobáltam a Users.hu boltjában a kívánt alkatrészeket a kosárba, majd péntek reggel csörgött a telefonom, itt a pécé, CPU-ból viszont 1,8-asuk nincs, megteszi-e a kettes. Mondtam, hogy 6 körül tudnék érte menni, mire felajánlották, hogy addig össze is szerelik. Hat-tizenötkor már a metrón a hónom alatt vittem boldogan az alig hatkilós gépet.

Egy ideje jöttem arra rá, hogy már nem áll fel csupán arra a tényre, hogy van egy gépem, amit lehet modolni meg húzni, valójában nem is akarom látni sem, hogy számítógép van a lakásban, kicsi legyen és csendes, és soha többet ne kelljen hátul matatni, ha bármit bele akarok tolni.

Előtérben Asus barbone T3, a háttérben Fedora 8 telepítő

Az Asus T3-ja küllemre megnyerő, habár úgy sem látszik, mert olyan kicsi, és elég jól szerelhető is zsúfoltsága ellenére, ha mondjuk bővítenéd egy WLAN kártyával. Mással igaz, nem is igen, hely sincs benne, meg Bluetooth sem és a videokártyája DVI-t sem tud (nahát!), ellenben hat-ötvenkor már a Fedora 8-as DVD-ről bootolt a gép, és hét-nullaötkor már az Emacsot húztam rá. A kettő között pedig jóváhagytam, hogy küldje el a közösségnek, hogy a Fedora az egy olyan disztribúció, amelyen csont nélkül a barebone minden alkatrésze negyedórás installációt követően muzsikál.

model name  : Intel(R) Pentium(R) Dual CPU E2180 @ 2.00GHz
bogomips   : 4002.36
model name  : Intel(R) Pentium(R) Dual CPU E2180 @ 2.00GHz
bogomips   : 3999.94

A 6400-asomra négyszázat ráver, meg RAM-ból is kettő gigát tettem bele, hogy ne laggoljon Lívinek a Facebook, lól. Mindezt bruttó nyolcvanezer forintért. A következő néhány évben tudni se fogok róla, hogy van számítógép a lakásban, egyszerűen csak van egy baszott billentyűzet, meg egér, amivel lehet buzizni az Emacsban meg DVD-ket nézni a widescreenen, és a fennmaradó időben pedig csöcsörészés, meg minden, háhá!


A T3 amúgy egy a tizedik születésnapját ünneplő (én ünnepeltem, az meg csak zúgott) P3-at váltott le.

Reklámok