Az oktatóleckék hasznosságáról

Avagy már a kisiskolások is tudják, először a campaign-t csinálom végig a WarCraftban. Ha már nagyon májer vagyok (nagyon sok küldetést végigtoltam), utána mehetek háborúzni. Miért gondolják az emberek vajon, hogy ez másképp volna a számítástechnika egyéb területén – ld. szövegszerkesztés, operációs rendszer kézségszintű használata et cetera?

G barátom kedves gondolatával nyitnék, mely szerint autót is jogosítvány birtokában vezetsz, vajon miért érzik az emberek természetellenesnek, hogy egy számukra ismeretlen szerszám – teh komputer – tudatos alkalmazásához elengedhetetlen oktatásban részt venniük – mert nem a Windows a köcsög. A problémára megoldásként szolgálni született az ECDL, a belső vállalati ájti talpaló és többek között az az idióta kutya/macska/gémkapocs, amelyet a Word első indításakor – mennyanyádba – csuk be lelkesen a felhasználó. Minden rossz megrontója szerkesztőségünk meglátása szerint a kényszer, hovatovább a kényszerített adoptálása az informatikai rendszereknek kellő felkészültség hiányában.

Ha egy eszköz kezelésében nem vagyunk magabiztosak, azt nem fogjuk szívesen használni. Mindig lesznek olyan pillanatok, amikor a már megszokott, begyakorolt rutinok során fellépő, látszólag rendellenes működés kapcsán elbizonytalanodunk – á vaze, én nem értek ehhez! A marketing módszerei közül az egyik legeredményesebb a suttogó propaganda; amikor a termékét elégedett felhasználók közvetítik potenciális fogyasztók felé. Az elégedettséghez pedig az kell, hogy megértse a dolgozó a program működését, szervezését, képes legyen a problémáját saját maga megoldani. Ennek elengedhetetlen kelléke a jó dokumentáció. Nem, nem a Súgóról beszélek, amely a Referencia néven futott tudáshalmaz huszonegyedik századi megfelelője, hanem a DOS-os játékokban Tutorial néven megismert, öntanulást elősegítő tananyagról – amely azóta is korszerű számítástechnikai alkalmazások (így Emacs, Vim és tucatnyi hitech játékprogram) szerves része.

[…] a tutorial is a computer program whose purpose it is to assist users in learning how to use (parts of) a software product such as an office suite or any other application, operating system interface, programming tool, or game. (Wikipédia: Tutorial)

Ha valaki végigolvassa, átrágja magát az Oktató fejezetein, olyan alapszintű tudás birtokába kerül a választott rendszer tekintetében, amelyre lehet építeni, amelyet alkalmazása során felgyülemlett tapasztalatok, visszacsatolások fognak továbbmélyíteni – és ki sem alakul az a módszertan, hogy kétszeres sortávhoz három soremelés kell. Ez a modell működődik, ahogy a tízéves is elsajátítja, hogy kőfejteni kell küldeni a parasztot ahhoz, hogy a barakkban páncélosokat is lehessen venni.

Reklámok