GIMP UI brainstorm: szabásminták GIMP-hez

Még anno kezdtem volna a fejlesztői ággal érkező, némileg polírozott felület bemutatásába, majd folytatásra végül nem lelt a sorozat indító poszt, mert egyre–másra merültek fel érdekes koncepciók a GIMP UI-ját teljesen áttervezendő.

A felhasználói felületet tekintve a GIMP kilóg a sorból. Elgondolását tekintve leginkább az MDI irányelveinek felel meg, azonban hiányzik belőle az alkalmazás keretéül szolgáló, az egyes programablakok menedzseléséért felelős főablak, amiért igen sok kritika is érte kezelhetősége miatt. Exposé jellegű taszkváltó használata esetén pedig több megnyitott képen dolgozni a GIMP-pel minden, csak nem kényelmes és hatékony munkafolyamat.

GIMP: when no image is open…

A DZone-on olvastam először, majd mire a gimphu-ra értem, Sly is posztolta, hogy GIMP UI brainstorm cimmel hivatalos fejlesztői–közösségi blog indult, amelynek célja a GIMP UI Redesign projekt megsegítése új ötletekkel, mockupokkal, felhasználóktól érkező tanácsokkal.

A várható változások között talán a legstabilabb pont a fennebb is említett, a GIMP mintegy jellegzetességéül szolgáló ablak kialakítás felrúgása és az SDI kombinálása tabbolt felülettel a megnyitott képek gyors eléréséhez.

Érdekes ötlet a GIMP kvázi képnézőként alkalmazása is; a kép megnyitásakor a fájl töltődne be rögtön, az egyéb eszközök és bővítmények pedig a háttérben mellette folyamatosan, a jól ismert keretrendszer pedig csak gombnyomásra rajzolódna a képablak köré. Ha nincs rá szükség, a felhasználó számára nem is tudatosul, hogy nem az EOG-gal, hanem akár a GIMP-pel böngészi a fotóit.

Néha óránként postáznak be posztot, érdemes figyelőre (Next, Next, Next!) tenni.

Reklámok