Mama, ha ébren van, ne álmodozzon

Hogy web OS-e Rhitmo, nem az én tisztem eldönteni, jobbára én a web mint OS szerepet is megkérdezőjelezném, lévén az operációs rendszer számomra egy olyan bármi, amely az én hardveremet menedzseli, és hogy egy HTTP-n keresztül elérhető szolgáltatás ugyan mindebből mit vállal át, azt még kevésbé tudom.

Ha elfogadom ezt a terminust, és továbbá web OS – illetve szerencsésebb elnevezéssel webtop – alatt azt az alkalmazás együttest értem, amivel egy felhasználó a mindennapi teendői során találkozik, tehát ha web OS-t választanék magamnak, biztos hogy gyorsat szeretnék. Megkímélném a nyájas olvasót holmi technikai ismérvek untatásával, de amelyik web alapú rendszer tapétának 300K-s grafikát rak be, mikor úgyis átlátszó a Firefoxom, az Analytics kódot statikusan a head-be teszi (érted, kiesik a Google, be se jön az OS-em?), nincs doctype deklarációja, na azt tutti nem ölelem keblemre, meg fognak ők vajon olyan minőségben email klienst írni, mint a gémél? Meg tudnak olyan tesztkörnyezetet felállítani, hogy annyian teszteljék, mint a GNOME-ot? Csak azért kérdezem, hogy vajon mennyire lesz használható, testreszabható az új OS-em? Meg lesznek rá vírusok?

Rhitmo koncepció terv

Azt, hogy böngészőben – tehát amiben futtatom most már az OS-t – nyitok meg egy másik böngészőt, túlzott perverzitásnak, de mindenekelőtt haszontalan dolognak tartom. Egy web OS használhatósága pedig a fejlesztő tehetségének keretein túlmutat jócskán, hadd említsem csak meg példaként a gyorsbillentyűket, amelyekért először az oldskul OS, aztán a böngésző, majd a huszonhárom plugin verseng, és mindezeken kívül ami megmaradt három billentyűkombináció, abból gazdálkodhat a nuskul OS Rhitmo. De unaloműzőnek nem rossz ilyet kódolni, tény.

Reklámok