Piszkozat mentése funkció webes szövegdobozokhoz

További számozatlan fejezet, amelyben a szerző ismertet egy Firefox bővítményt, amely közbenjárásával quasi piszkozat mentése funkció implementálható a böngészőbe. Nincs több odaveszett poszt, kitörölt komment, avagy a 20y bemutatja, felesleges az Emacsból – ízlés szerint tetszőleges szövegszerkesztő behelyettesíthető – Firefoxot csinálni, sokkal kézenfekvőbb a Firefoxot emacsosítani.

Ha az ember néha visszájára fordítja elképzeléseit, sokszor előrébb viszi a megoldásban. Az It’s All Text kiterjesztés segítségével a weblapok szövegdobozainak (precízebbeknek textarea) tartalma szerkeszthető egy választott kliens editorral. Másképp megközelítve, felesleges az általunk megszokott környezethez az elérni kivánt szolgáltatások API-jával kooperáló modulokat fejlesztenünk, fordítsunk rajta egyet, és kapcsolódjon a távoli szolgáltatás az editorunkhoz. Violá! Az It’s All Text a beállításokban megadott időérték elteltével automatikusan szinkronizálja a szövegterület tartalmát az editorunk pufferével, így azontúl, hogy sokkal szélesebb spektruma nyílik meg előttünk a szövegszerkesztő funkcióknak – lesz Redo! –, akár verzió–kezelhetjük is a tartalmakat, makrókat futtathatunk rajtuk s így tovább. A bővítmény igazi erőssége azonban mindezeken túl abban rejlik, hogyha netán elkószálunk az adott oldalról, Küldés helyett a Mégsem-re támaszkodunk a browserben, a szorgosan felvitt tartalom nem vész el, ott marad a megnyitott editorunkban, egyszerűen navigáljunk újra oda a szájton a kívánt beviteli felülethez – GMail Compose Mail –, kényszerítsünk ki a szerkesztőből a fájl mentését, és a szinkronizációs idő elteltével az elveszettnek hitt levelünk, kommentünk, posztunk újra ott teremt a textareában. Mondd, bátran – ez zsír.

A Firefox intelligens komponens kezelésére hagyatkozóan az It’s All Text valamennyi megnyitott fájl nevében elhelyezi a textarea azonosítóját, így akár a böngésző véletlen becsukása – a Firefox nem crash-sel! – sem teszi szükségessé, hogy az addig begépelt tartalmat ismét felvigyük. Egyszerűen indítsuk el (újra) a Firefoxot, és a korábban említett metódus követendő. Egyet érdemes azonban megjegyezni; az It’s All Text betöltődésekor – ergo a Firefox indulásakor – üríti az átmeneti tárolóként használt könyvtárát, így előbb nyissuk meg az adott fájlt, hogy utána legyen mit szinkronizáltatni.

Reklámok