Az egyéni felhasználóknak szánt szoftverbérlésről, Runde zwei

Széljegyzetek mosogatás mellé, amelyben a szerző az egyéni felhasználókkal megcélzott használat alapú szoftverbérlés intézményéről tanakodik.

Palócz István jelezte, hogy amiről írok, már rég van, lásd Mikroszoft kisvállalati opciók, [m]int cég évi ~60e Forintért szerezhetsz tőlük liszenszet 10 db számítógépre és az egész Windows/Office csomagra. Tehát kvázi bérled a szoftvert. Ehhez hasonló konstrukciók valóban nem mennek újdonság számba, hogy ne menjünk messzire, itt van a szerkesztőségünk szívéhez igen közel álló Google Apps, minden jóval, ami egy kisvállalkozás életéhez elengedhetetlen – a szoftverbérlés ténye pedig webes felületen külön érdekes perspektívákat vet fel. De hogy ne kanyarodjunk el az eredeti tárgytól, a szoftverbérlést én olyan koncepcióban látnám szívesen, hogy azt egyéni júzerek felé is nyújtanák, olyanok számára, akik egy–két munka erejéig alkalmaznák a Photoshop nyújtotta előnyöket, de a termék komplett árát (licenc díját) egy összegben nincs anyagi fedezetük kifizetni, így vagy warezolnak, vagy néznek más alternatíva után (ha van). Az ő (én) számukra megoldás lenne a dióhéjban vázolt koncepció, továbbá István által említett konstrukciót tulajdonképpen csak kedvezményes formái a per gép per felhasználó fizetni köteles licenc díj alapú megoldásoknak (mert különben a cégek is ugyanúgy csak warezolnának).

Ez király lenne tényleg. Ezt mint egyéni vállalkozó is beépíthetném a költségeimbe és nem lenne baj, ha egy akármilyen programmal készített cuccot kapok, mert csak bérlem egy hétre a szükséges szoftvert és elmentem olyan formába, amibe nekem kell.

Reklámok