(defun webconf () (“Jó volt, szép volt”))

Végetért a 2007-es Magyarországi Web Konferencia. A CEU konferencia központ négy termében párhuzamosan zajló, összesen 24 előadás komoly szakmai anyaggal várta az érdeklődő közönséget – a Java és ASP.NET gyakorlati bemutatókon keresztül az elméletibb síkon mozgó eszmefuttatásokig.

Alkalmazásfejlestés Djangóval és GWT-vel címmel tartott előadásomat a teli hasú hallgatóság számára gondolatébresztőnek szántam, egy általam elgondolt webalkalmazás modell felépítését taglaltam. Az ajaxos kommunikációra építő, backendként a Djangót, frontendként a Google Web Toolkitet alkalmazó konstrukció valamennyi szinten a problémára igen jó megoldást nyújtó komponenst tartalmazza, de a koncepció értelmében lényegében bármelyik építőköve lecserélhető egy, a fejlesztő által jobban ismert, tapasztaltabb eszközre.

Django–GWT alkalmazás modell

Fejlesztés támogatás Xdebuggal prezentációmban a PHP alapú megoldások fejlesztése során általam igen sokszor alkalmazott debugger és profiler eszköz bemutatásán túl célom volt, hogy felhívjam a figyelmet az emberi tényezőre, arra, hogy valójában a legjobb fejlesztést támogató eszköz a helyes módszertan birtoklása. A gondolatsort Kernighan idézetével zártam, miszerint debuggolni kétszer olyan nehéz, mint megírni elsőre a kódot, így ha egy kódba beleadjuk valamennyi tudásunk, sohasem fogjuk tudni azt debuggolni.

„Debugging is twice as hard as writing the code in the first place. Therefore, if you write the code as cleverly as possible, you are, by definition, not smart enough to debug it.”

Az előadásaim fóliái elérhetők a gábor.20y.hu címen. Minden visszajelzést szívesen fogadok. További élménybeszámolók a Mineren.

Reklámok