Fejlesztő környezetem, avagy „emacsosítom” a Firefoxot

GNU-s alkalmazásokhoz – így Emacs – szokott ujjak idegesen váltogatnak, amikor a Firefox szövegmezőiben hiába próbálja a Meta-d-t, vagy kénytelen–kelletlen újra nyithatja meg a Geditet, mert a kijelölt régió kivágása helyett becsukta azt (Ctrl-w). Természetesen az Emacs hívő nincs egyedül, a GNOME-hoz gyári kiszerelésben érkezik emacsosított gyorsgomb kiosztás (key binding, ha úgy tessék), ehhez mindössze a deszktop környezet konfigurációs adatbázisában kell egy stringet módosítanunk, gconftool-2 -s /desktop/gnome/interface/gtk_key_theme -t string Emacs, így ni.

A Firefox GNOME-tól kölcsönzött, immáron Emacs-barát billentyűzet kiosztását felülbírálja néhány alkalmazás szintű kötés (így a Ctrl-s továbbra is az oldal mentését indukálja), ennek kiküszöbölését a Firemacs extensionnel léphetjük meg (i-search, lapozás sít.).

Elgondolkoztam azon is, miképpen lehetne egy Emacs bufferbe ágyazni Gecko motort, ám kisebb technikai akadályok láttán mások is a könnyebb végét fogták meg, .t.i. Gecko motor fölé dobtak Emacs küllemet, ld. Conkeror. (Az extension csupán kiejtésében egyezik meg a KHTML motorra épülő Konqueror írásmódú web böngészővel.) A Conkeror jól testreszabható, az Emacsban megszokott, továbbá néhány Lynxtől örökölt jellemzőt nyújtja – fő mozgató rugója az egér nélküli böngészés biztosítása, beépített ad blokkerrel, del.icio.us API-val, akár vi bindinggel érkezik. A bővítmény hátrányai közé soroltatik, hogy Firefoxhoz telepített egyéb kiterjesztések – Webdeveloper, Firebug, HTML Validator – funkciói nem érhetők közvetlenül el (természetesen lehetőség van a megfelelő mapping lekódolására) – erre gyógyírt jelenthet a firefox utasítás, amely az eredeti chrome-mal nyit meg egy böngésző ablakot.

Hűtve fogyasztandó.

Reklámok