Ubuntu Konferencia 2006, megvolt.

Október 28-án került megrendezésre az első Magyarországi Ubuntu Konferencia, amely az ellátogatott hallgatóság létszámából következtethetően igen nagy érdeklődésre tett szert. Farkas Szilveszter, az esemény házigazdája, megkeresésünkre elmondta, hogy a részvételi szándék jelzésére bevezetett előzetes, ingyenes regisztrációt mintegy négyszáz-ötvenen töltötték ki, így a konferenciát pár nappal megelőző jelentkezés megerősítésnél kénytelenek voltak a helyszín befogadóképessége miatt háromszáz főnél meghúzni a határt, de ez nem tántorította el a lecsúszott érdeklődőket a konferencián való részvételtől.

Török Gábor és Bódis Lívia az első Magyarországi Ubuntu Konferencián (fotó: Horák György)

Az időben párhuzamos angol és magyar nyelvű szekciót Szilveszter köszöntő beszédét követően Ubuntu aperétíf előadásom nyitotta, amelyben a heterogén tudással érkező közönség számára próbáltam átfogó képet nyújtani az Ubunturól, az Ubuntu filozófiájáról, amelyek a későbbi előadásokhoz bevezetőként szolgálhattak. Az előadás második felében pedig a 26-án kiadott 6.10-es „Edgy Eft” főbb újdonságairól ejtettem pár szót. A prezentáció fóliái elérhetők online, ill. letölthetők .tar.gz archívumban. (A diák nyomtatott verziójában az előadás egy kivonatos részletezése is olvasható.)

Az Ubuntu és WiFi témát járta körül Dobi Attila. A magabiztos előadásmódot emelte a nagyon jól kidolgozott előadásvázlat. Az általános vezeték nélküli hálózatok megértéséhez szükséges ismeretek mellett néhány igen praktikus, Ubuntu alatt hasznosítható tanácsot adott át a közel-jövőben WiFi-t alkalmazni kívánó hallgatók számára.

Az ebédszünetet a magyar szekcióban Mátó Péter előadása követte, aki a biztonságos munkaállomás paradoxonját igyekezett körbejárni, illusztrálva a deszktop gép tengernyi sebezhető pontját, valamint ezekből származható kellemetlenségeket, továbbá szolgált egy csokor tippel atekintetben, milyen biztonsági szempontokat célszerű mindenkoron szem előtt tartani, mindamellett, hogy a legkisebb mértékben veszítsünk a munkaállomás kényelméből.

A szervezőknek köszönhetően a konferencia bonyolítása nem hagyott kívánni valót maga után, egyedül az előadó termek szellőztetésével voltak apróbb akadályok, és többen panaszolták az internet kapcsolat hiányát. A rendezvénynek várhatóan az Ubuntu iránti élénk érdeklődésnek köszönhetően lesz folytatása. A magam nevében mind hallgatóként, mind előadóként megköszönöm a szervezők precíz munkáját, a támogatók szponzorációját, a hallgatóságnak pedig a szép számban való részvételét.

Reklámok