Hogyan (ne) adjunk elő?

Szín, amelyben az anno elkövetett Hogyan tervezzünk prezentációt? című írásom szellemében szeretnék felsorakoztatni néhány szerzői melléfogást, amellyel ronthatjuk előadásunk színvonalát. Az alább listázásra került itemek elsősorban egy fejlesztéssel foglalkozó konferencián tehetnek jó szolgálatot.

  1. Apróbb nyelvbotlás esetén ne kérj elnézést a hallgatóságtól. Mindenki tévedhet, én még nem hallottam olyan konferenciát, ahol ne hangzott volna el legalább egy szakmai baki, egy se füle se farka mondat. Emberek vagyunk, tévedhetünk. Bármilyen furcsán is hangzik ez, rengeteget levon egy előadás színvonalából, ha az előadó sorozatosan elnézéséért esedezik. Légy határozott, ha butaságot mondasz, tedd határozottan. Egy későbbi kapcsolódási pontnál lesz lehetőséged kijavítani magad.
  2. Ha nem vagy abban a kiváltságos helyzetben, hogy a konferencián csak a te előadásaid hangzanak el, jelenj meg az előadássorozat elején, és hallgasd végig valamennyi kollegád. Rendkívűl színesebbé, érthetőbbé, profibbá tesz egy előadást, ha alapozol a már elhangzottakra, saját mondanivalóddal bővíted azt, és roppant kínos tud lenni, amikor esetleg ugyanazokat te is elismétled, amit korábban előadótársad, netalántán olyan ismeretanyagokra hivatkozol egy korábbi előadásra utalva, ami el sem hangzott benne.
  3. Amikor forráskódot mutatsz egy logika illusztrálására, törekedj a feleslegek mellőzésére, ugyanakkor a korszerűtlen, elavult technikákat is kerüld csupán egyszerűsítés végett.
  4. Állj meg bátran apróbb szünetekre, tekints fel a fóliádról, figyeld a hallgatoság reakcióit. Nekik adsz elő. Akik nehezebben veszik fel a szemkontaktus a nézőkkel, koncentráljanak egy pontra a terem szemközti sarkán fejmagasságban, így azt a hatást keltik, mintha a közönségre figyelnének.
  5. Egy téma felvezetése előtt bátran tisztázd az általad használt lényegesebb szakkifejezések jelentését, a kevesebbek által ismert rövidítések tartalmát. Ezzel a sokszor talán feleslegesnek tűnő lépéssel biztosíthatod, hogy mondandód alatt mindenki ugyanazt fogja érteni.
  6. Előadásunk fóliát mindig nyomtassuk ki. A legszínvonalasabb konferencián is előfordulhatnak technikai szűkösségek (áramszünet, nem megjeleníthető fóliák, a projektorral nem kompatibilis video kimenet stb.), emiatt nem állhat meg egy előadás.
  7. Törekedjünk az érthető, hangos, artikulált beszédmóra. Figyeljünk előadásunk sebességére, a lassú, vontatott bemutató nem köti le a figyelmet, az elhadart mondatokat pedig rajtunk kivül az értheti, aki már járatos a témában. A megfelelő beszédtempó kialakításában segíthet, ha kéznél van egy óra, amelyen kontrollálhatjuk magunkat, de Palócz István abbéli javaslata is megszívlelendő, hogy sorszámozzuk meg fóliáinkat (akár csupán az előadó számára látható módon), így mindig pontos képet kapunk arról, hogy hol tartunk az előadás menetében. Ebben még a prezentáció készítésnél említett köztes áttekintő diák is segítenek.
  8. Próbáljuk el az előadásunkat! Adjunk elő a négy falnak, nagymamának, kutyának, próbáljuk el többször, mérjük az idejét stopperrel. Számos logikai bukfencet kiküszöbölhetünk ezzel, továbbá segít az előadás tempóját megválasztani (ld. előző pont).
  9. Az esetleges látványos fulladásokat (ajak-, nyelv és toroktikkadás) megelőzendő készítsünk egy pohár szénsavmentes vizet az asztalra.

Köszönöm Palócz Istvánnak szakmai javaslatait, tanácsait.

Reklámok