Don’t shun it fun it

Az arcade mint skatulya a számítógépes játék világban igen tág fogalom. A kifejezés története a játéktermekig kalauzol vissza minket, ahol a pénzbedobos masinák teremtették meg az ún. árkád irányzatot. Ördögi kör. Az első ilyen játékok többnyire a korunk társadalmának agresszításáért felelős, messzemenően elítélendő lövöldözős fajtából jöttek, de a flipper is tarolt, meg kell hagyni.

Pillanatkép a Beats of Rage játékból

Szerkesztőségünk első igazi arcade élménye a Golden Axe-hoz köthető. Tudja, a lovas, a törpe meg az amazon csaj. A minap futottam bele egy hasonszőrű játékba Beats of Rage kódnéven, aminek ihlető forrása az eredetileg SEGA-ra íródott Streets of Rage, de mivel annak negyedik része soha sem látott napvilágot, a Senile Team úgy döntött, kedvencük szellemében elkészítik a folytatását. Az eredmény nem lett rosz, sőt, elérhető PC-re (DOS, Windows és Linux), ill. további temérdek konzolra (Dreamcast, Playstation 2, Xbox, GP32), de van palmos kiadása is. A hivatalos közlemények szerint a grafikát a csapat a King of Figthersből lopta, ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk, ifjonti korunkban mi Plus 4-en toltuk a Punchy-t (vagy amit a család angol míveltség hiányában csak puncinak nevezett), jobb időkben pedig Mission Impossible és Lizzard volt a hétvégi vígadalom tárgya. (Töredelmesen be kell vallanom, hogy később édesapám hosszasan taglalta a BASIC rejtelmeit is, a for ciklus jelentőssége semmiképpen sem fért a fejembe, hasonló esetekben Önök kérem vigyázzanak, nézzék meg hová jutottam.)

Na de vegyük akkor le a polcról a Beats-et, és nézzük miből élünk. Egy jóseggű vagány csaj (Mandy), robosztus tuskó (Max) és mangalány (Kula) karakterei között választhatunk. Elvileg támogatott vezérlőként jelenik meg a joystick, azonban a linuxos verzióból kihagyták ennek a teljeskörű támogatását, pedig szerencsétlen funkcióbillentyűk már is is lötyögnek. A Beats of Rage menete a szokásos, ügyeljünk a bokrokban elrejtett életekre, a program instrukciók menüjében pedig a szereplők trükkjeit tanulhatjuk meg satöbbi.

Az Ubuntu alatt tesztelt linuxos verzió csak a bináris klienst tartalmazza, az adatfájlokat az eredeti verzióból kell beszereznünk (töltse le innen). Go create!

Reklámok