Ki a kicsit nem becsüli

Amíg a törvénykezés, végrehajtás és bírói hatalmi ágak mellett a jog mélységeibe burkolódzó tanulmányok a médiát nevezik meg feltörekvő negyedik paraméternek, addig a digitális társadalom mindennapjait felügyelő, naív információ éhségét kielégítő nagy testvér hamarosan mindezen hatalmak fellett fog állni, mindazon információ puszta birtoklása miatt, ami az említett triumvirátus lélegzéséhez elengedhetetlen. A technikai vívmányok tökéletes zsákutcájaként magát felemésztő televízió a HVG tárgyhavi Háló mellékletében Folk György Hirdetők és a webgeneráció szalagcímű cikkében is leszerepeltetett. A kor fogyasztója maga kívánja eldönteni, mikor fogyaszt milyen minőségben, és ez a hozzáállás jellemzi a reklám befogadás preferenciái szempontjából is. A kreatív tévéreklámok hatása sem mérhető fel egy iWiW-en szpemmelt YouTube-os Ford reklámhoz, amit habzsolva tesz magáévá a webkultúrába nevelődő alany.

Amíg a pór tudatosan éli meg, hogy küldött levelei csupán múló bithalmazok, mindenegyes digitális lépése rögzített jövőbeni felhasználás céljával, rendeljen akár pizzát a weben, vagy nick mögé rejtve keressen alkalmi szexpárt a cseten. John Batelle, a Wired magazin szerkesztőjének blogjában olvastam első ízben, hogy a HVG gondozásában megjelent The Search: How Google and Its Rivals Rewrote the Rules of Business and Transformed Our Culture könyvének magyar fordítása (Keress! Hogyan alakítja át kultúránkat, üzleti életünket a Google és az internetes keresés), amely már rendelhető a kiadótól engedményesen, illetve vásárolható külső disztribútoroktól.

John Batelle Keress c. könyve

Barrington Levy jó hároméves az Uppsala Reggae fesztiválon adott koncert hangfelvételének háttértársaságában mélyültem el John marketing és technikai aspektusokat egybeolvasztó, gondolatébresztő írásában, amelyben az internetes keresés összetett hatásai közben bemutat egy olyan, néhány évvel ezelőtt még jelentéktelen céget, aki dollárcentesekből épített fel mára többmilliárdos céget, és amely cég jelenkori bevételének is igen komoly hányadát ez a magyar forintnak megfelelő képzeljünk el egy nagy számotszor néhány száz forintnyi forrás táplálja.

A sors fintora, hogy ajánlom a könyvet, noha a HVG most éppen sarokban áll nálam. A könyv rendelésekor fedeztem fel volt, hogy a Megrendelés link targetuma láthatóan a javascriptes (vagy annak megfelelő ASP-s) escape() függvény helytelenül enkódolta UTF8-as karaktereket tartalmaz, így a felnyíló levél törzsében nincsenek ő és ű karakterek, helyettük %ukód stringek annál inkább. A megrendelés mellett külön levélben hívtam fel a szerkesztőség (ill. közvetve az illetékes kollega) figyelmét az encodeURIComponent (ill. ahhoz hatásban megegyező) funkció használatára. A hiba azóta kijavíttatott, de még egy OK válaszra sem méltattak, mert hát minek is.

Reklámok