Flash 8.5 (9) tartalmak lejátszása Linux alatt

Anno azzal magyarázkodtak a fiúk az Adobe-nél, azért nem lesz 8.0-s verziójú Flash támogatás Linuxhoz, mert rögvest utána majd megjelenik a 8.5-ös, és azt teszik majd elérhetővé. Mindezt tavaly decemberben jelentette ki Emmy Huang, azóta pedig még mindig nincs 8.5-ös Linuxra (sem), hovatovább azóta már kiderült az is, 8.5-ös verzió nem is lesz, 9.0-ra nevezték át a marketingesek.

Jelenleg 7-esnél magasabb verziójú Flash tartalmak lejátszása natív böngészőn keresztül nem elérhető Linux alatt. Megoldást jelenthet viszont egy windows-os böngésző telepítése, majd a hozzátartozó 8.5 béta (9) Flash player installálása. Az alábbiakban leírtak Ubuntu “Dapper Drake” Linux alatt működnek. Várhatóan egyéb terjesztések alatt is életre kelthetők.

 1. Telepítsük fel a Wine-t vagy hasontársát.
  sudo apt-get install wine
 2. Töltsük le a legfrissebb verziójú Windows-bináris Firefoxot.
  wget http://ftp-mozilla.netscape.com/pub/mozilla.org/firefox/releases/1.5.0.4/win32/hu/Firefox%20Setup%201.5.0.4.exe
 3. Telepítsük fel.
  wine "Firefox Setup 1.5.0.4.exe"
 4. Indítsuk el a böngészőt, majd látogassunk meg egy Flash objektumot tartalmazó lapot, így Index. Telepítsük a Firefoxon keresztül a Flash támogatást.
 5. Örömködjünk; immáron 8.5-ös Flash videokat is nézhetünk.

Jó hír, hogy az Adobe csapata bővűlt Mike M-mel, aki a linuxos lejátszón fog dolgozni. Elhivatottságát bizonyítandó, rögtön fel is csapott egy blogot, és kemény egy bejegyzést már posztolt is. Tudom, minden kezdet nehéz, meg hát Pünkösd is van.

Reklámok