Zenélj, cigány!

Most, hogy már tudsz FTP-n keresztül zenét hallgatni, nézzük, miként teheted ugyanezt SSH kapcsolat felett. Az mégiscsak egy kultúráltabb csatorna, biztonságos is, és jóval kényelmesebb. Meg hát azért lazább is, lól.

Alapvetően az SSHFS csomagra lesz szükséged, legtöbb disztribúció kiterjesztett csomagtárolója tartalmazza. Ubuntu-felhasználók a Multiverse ágból telepíthetik sshfs néven (sudo apt-get install sshfs). Az eszköz segítségével userspace fájlrendszerként (FUSE) csatolhatunk fel tetszőleges távoli könyvtárat SSH-n keresztül helyi mappaként. A FUSE működéséhez szükséges lehet a fuse kernelmodul betöltése, ha erről az operációs rendszer nem gondoskodna automatikusan (sudo modprobe fuse). Mindazon felhasználókat, akiknek engedélyezni szeretnénk userspace fájlrendszerek és kapcsolódó segédletek használatát, dobjuk a fuse csoportba. Ezt követően nincs más hátra, mint beilleszteni a kívánt könyvtárat, és szólhat is a zene.

(~) sshfs slink@20y.hu:/home/slink/ ~/Desktop/20y.hu
(~) mpg123 ~/Desktop/20y.hu/zazv.mp3
High Performance MPEG 1.0/2.0/2.5 Audio Player for Layer 1, 2 and 3.
Version 0.59r (1999/Jun/15). Written and copyrights by Michael Hipp.
Uses code from various people. See 'README' for more!
THIS SOFTWARE COMES WITH ABSOLUTELY NO WARRANTY! USE AT YOUR OWN RISK!
Title : The Truth            Artist: Sweet Cess
Album : Riddim Driven - Doctor's Darli Year :
Comment: Doctor's Darling        Genre : Reggae

Playing MPEG stream from zazv.mp3 ...

Arra ügyeljünk, hogy teljes elérési útvonalat adjunk meg a távoli mappánál. Készíthetünk hozzá fstab bejegyzést is kényelem végett, ebben az esetben célszerű lehet SSH kulcsok generálása is, ha ezt még eddig nem tettük volna meg. Készen vagyunk.

Reklámok