EasyUbuntu, életre kel a deszktopod

Az USA-ban honos jogi megszorítások miatt az ott megjelenő linuxos terjesztések nem tartalmazhatnak jogvédett alkalmazásokat, programcsomagokat. A széles körben elterjedt, közösségi disztribúciók éppen ezért tisztán open source anyagokat halmoznak csak fel első körben, minden további licenc problémákba ütköző programcsomag külön non-US, dirty vagy egyéb jelzőkkel illetett csatornákon keresztül érhető el. Többek között például egy gyári Ubuntu vagy Fedora Core kiadás nem képes MP3 zenék vagy WMV videók lejátszására. Ez pedig a Linuxszal ismerkedőknek hamar kedvét szegheti, pedig csak egy alkalmazás telepítése szükséges.

Az EasyUbuntu Ubuntu alapú disztribúciókhoz (Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, EduUbuntu stb.) készített Python nyelven írt grafikus segédlet, amelyen csak bejelöljük, mivel szeretnénk a rendszerünket felvértezni — például a legújabb nVidia meghajtóval — s gépünk teljesítményétől függően nemsokára birtokba is vehetjük.

Animált képernyőkép az EasyUbunturól

Az EasyUbuntu telepítése végtelenül egyszerű, töltsük le az alkalmazást, majd futtassuk a Python kódot. Függőséget várhatóan nem kell kielégítenünk, az Ubuntu alapkiszerelésben tartalmazza a szükséges kódtárakat.

wget http://robotgeek.org/eu/easyubuntu-3.0-beta.tar.gz
tar -zxf easyubuntu-3.0-beta.tar.gz
cd easyubuntu
sudo python easyubuntu.py

Jelen sorok írásakor az EasyUbuntu szervere nem elérhető, bővebb információért vizslasd a honlap Google által tárolt változatát.

Reklámok