Idea versus ráció

Mert a BSD licencű kód minőségi, a GPL-es meg hanyag. Persze. A testvériség is szép eszme, csak vajmi kevés köze van az élethez. Egy BSD kóddal gyakorlatilag bármit megcsinálhatsz, a szerző feljogosít erre. Használhatod, átírhatod, beépítheted az alkalmazásodba, anélkül, hogy a mű szerzőjének ennek fejében díjat fizetnél, vagy bármilyen ellenszolgáltatást biztosítanál cserébe. A BSD kódot copycenter licencszerződés védi, majdnem public domain. Egyedül a nevet vagy köteles megjelölni. Valahol.

A 80-as években egy Stallman nevű srác megírta a GNU Emacsot. Ez annyira jól sikerült, hogy rögvest több gyártó elkészítette a saját kereskedelmi variánsát, ami Richard kódján alapult. Ezek persze inkompatibilisek voltak a GNU-ssal, az eredeti alkotás kárára születtek. Többek között ezen nyomás hatására fektette le a GNU GPL alapjait Stallman. Nem azért, mert nem akarta volna odaadni, megmutatni másoknak a kódját, nem azért mert féltette a saját szellemi alkotását, hanem egyszerűen jogilag akarta biztosítani a művének a szabadságát.

A BSD licenc mögött nincs üzleti modell. A GPL mögött pedig nem kisebb nevek mint a MySQL vagy Red Hat sorakoznak. A GPL védi a művedet. Persze a nagy egós BSD-sek ezen csak kacagnak, mert ez nem igazán szabad, nem ez az igazi open source, bezzeg a BSDL. Igen ám, de akkor ne tessék sírni, amikor elfogy a keret. Persze, a kód jó minőségű, de vajon hány Windows-on szocializálódott tinédzser és hány mac-es photoshopper tudja, mi az a BSD? Pedig hát hogy messzire ne menjünk, mindkét operációs rendszer kőkeményen tartalmazz BSD kódokat; az OS X based on Unix, amikor pedig egy nyíltforrású kódtárban hiba jelentkezik, hogy-hogy nem a Microsoft is pár nappal később bejelenti, hogy náluk is véletlenül pont abban a library-ban bugot találtak. A kód minőséggel is azért vitatkoznék. Egy BSD kóder kicsit olyan, mint a Microsoft. Nem érdekli, mi lesz a kódjával. Nem érdekli, milyen a kódja. Használja az, aki akarja. Ha GPL-t használsz, rá vagy kényszerítve a kooperatív fejlesztésre, a GPL működik, a BSDL csak ideológiai eszme.

(Szerkesztőségünk a fennebbi sorokkal nem kíván hadat üzenni egyik tábornak sem, a háttérben FreeBSD szív dobog, valamint tűzpiros BSD-s pólónkat is igyekszünk mind szélesebb köz felé prezentálni.)

Reklámok