leirhatom h lol?

Tudod, tényleg tisztelettel adózom néhány ember előtt. Tegnap a mi Bazsink annyira megnevetetett, hogy potyogtam a könnyeim. És ma is. H hívta fel a figyelmem egy shamaltos kommentjére, amely a következőképpen hangzott:

Szánalmas. A könyörög nem ikes ige, a könyörgöm alak abszolút helytelen.

Balázs, balázs, te mérhetetlen nagy szar! Amikor ezt leírod, te nem neveted el? Tegyük fel, hogy teljesen hülye vagy a nyelvtanhoz. Akkor ilyet miért írsz le? Tegyük fel, hogy nem. Akkor ilyet miért írsz le? Noha a Google nem helyesírási szótár, csak próbaképpen keress rá mindkét kifejezésre.

„könyörgök”: […] összesen: kb. 29.600 találat.
„könyörgöm”: […] összesen: kb. 97.800 találat.

Valahol már itt kezdhetne gyanús lenni, de akkor lapozzuk csak fel a MÉK-et, és nézzük meg, mizújs.

könyör|ög tn (és ts) ige 1. Alázatosan kér, rimánkodik. ~ vmiért.|~ vkinek: kérleli| Könyörgöm […]

És akkor most jön az i-re a pont, idézném a legfrissebb hozzászólását.

Most már csak azt áruld el, hogy hol volt itt tárgyas ige…

Anyu, segíts! Te emberek szégyene, Bazsi, szerinted az a baszott ts mi a retkes kurva isten faszát jelent? Nem baj, ha ehhez nem értesz, csak akkor ne akarj szakértő lenni. És látod, ugyanott tartunk, ahol tomketnél. Csak annyira buta vagy, hogy ezt be sem látod.

Frissítés. Találtam egy klassz nyelvsegédet a gyengébbek kedvéért. Azon pedig már csak mosolygom, hogy a könyörög igének nem volna tárgyas ragozása. Petőfi, Kosztolányi, akik idézeteit hirtelen találtam, vajon mind tévedtek volna? Azon csodálkozom, az ilyen hogy tette le az érettségit.

Reklámok