Széllel szemben nem pisilek

Avagy a gondolkodás olyan, mint az ejtőernyő. Akkor jó, ha nyitott.

Vannak bizonyos szabványok, amelyeket célszerű betartani. Vannak bizonyos cégek, akik nem törődnek a szabványokkal, mert a saját maguk által diktált irányvonalat kívánják tartani. A világhálót (Web és Web 2.0) a tartalmak leírására, jelölésére, megjelenítésére szolgáló HTML, CSS és további néhány technológia határozza meg, és biztosítja egyúttal, hogy legyek a világ bármely pontján, böngésszek tetszőleges eszközzel (asztali számítógép, kézi számítógép, mobiltelefon stb.), böngésszek esetleg testi fogyatékkal, a lehetőségekhez mérten pontosan ugyanazt a világhálót kapjam, amit a másik ember.

Az Internet Explorer kifejlesztésekor nem voltak olyan egységes, kiforrott és széles körben elfogadott webes szabványok mint napjainkban — így részben a böngészőfejlesztők és rajtuk keresztül közvetve a böngészőprogramok határozták meg a webes megjelenés mikéntjét. Mindez mintegy tíz évre visszamenőleg tehető. Azóta formálódtak irányelvek, szabványok, a saját életünk megkönnyítése végett. Az akkor piacon szereplő böngészők közül csak az Internet Explorer maradt a régi. Minden böngésző alkalmazást (Netscape, Opera) újraírtak már a kor követelményeit kielégítendő. Az Internet Explorer maradt a régi. Biztos nem egyszer láttál már olyan lapot, ami büszkén hirdeti magáról, hogy Internet Explorerre van optimalizálva. Mit is jelent ez? Azt, hogy a webfejlesztő kollégának halvány lila gőze sincs arról, hogy milyen kód lapul meg a weblapja mögött, beszerezte a Front Page Express legfrissebb verzióját, és csinált valamit, amit én édesanyámnak sem mutatnék meg. Ilyen felhasználóból sok van. A Microsoft termékeivel az egyszerű felhasználókat célozza meg. Belőlük él. Ahhoz, hogy az Internet Explorer képes legyen kiszolgálni őket, nem tehetik meg, hogy hirtelen átírják a programot a korszerű technológiákat támogatandó, hiszen mi történne szegény Lajossal? Hanyatt esne, ahogy kinéz a weblapja az új IE-ben. Lassú, folyamatos átállásra kényszerülnek a fejlesztők, a 19.2-es verzió várhatóan már eléri azt a fejlettségi szintet, ahol ma a többi böngészőgyártó cég (Mozilla, Opera, Safari stb.) tart. Ha nem így tennének, el kéne ismerniük, hogy nem volt igazuk. Ehhez pedig kell egy minimális tökösség.

» Rés a pajzson? Explorer vs. Firefox

Ha nekiállsz készíteni egy oldalt, és azt a kor fejlett szellemének megfelelően teszed, akaratlanul is használni fogsz olyan fogásokat, amelyeket a korábbi programonak nem, vagy nem megfelelően támogatatnak.

Önmagában a kód validság nem szempont. Csak sajnos még mindig itt tartunk, többek között köszönhetően az Explorernek, és a magukat webmestereknek tartó csökött látóképességű szakembereknek. A kód szintaktikai helyessége, érvényessége alapvető követelmény, ez teszi lehetővé annak egyértelmű feldolgozhatóságát, hordozhatóságát. A szabványok betartása biztosítja különböző platformok kényelmes kommunikációját egymás között. A validság szakszavakkal a HTML, XHTML, CSS, RSS és további irányelvekhez való igazodást jelenti. A kód érvényességének már rég nem szabadna terítéken lennie. Egyáltalán milyen alapon nevezi magát webfejlesztőnek az, aki nem képes valid oldalt készíteni?

» Irányelvek webfejlesztőknek

A szintaktikán túl van a szemantika. A Web korai fázisában az SGML-ből származtatott HTML nyelvezet volt az, ami leírta a weblap szerkezetét és megjelenését is egyben. A kor haladtával rájöttek a szakemberek, hogy ez nem a megfelelő ösvény, és szétválasztották a weblapot legalább két részre: [adat]struktúrára, ami megadja, hogy egy weblapon mi-micsoda, és megjelenési rétegre, ami pedig az egyes elemek (megjelenítő eszköztől függni képes) kinézetéért felelős. A szemantikus gondolkodás pont ezt szorgalmazza. Minden HTML építőkövet pontosan arra használjunk, amire azt kitalálták, magát a weboldal kinézetét pedig különítsük el. Így érhető el az, hogy weboldalunk a legszélesebb körben elérhető maradjon, olvassanak minket tenyérgépről vagy egy látássérültek számára készült speciális böngészőprogrammal. Ennek pedig ára van: támaszkodni kell a korszerű eszközökre. Ezek után pedig szükséges kiegészítéseket kell tenned annak érdekében, ha azt szeretnéd, hogy a korábbi buta eszközökön is ugyanazt a weblap-élményt kapd vissza. Én ezt nem tartom fontosnak. Fölöslegesen nem fogok azért dolgozni, mert vannak buta emberek. Mindenki számára ingyenesen elérhető, korszerű böngészők vannak minden platformra. Ha valaki ezekkel nem kíván élni, arról én nem tehetek, de akkor ne lepődjön meg, ha az eredmény kissé bizarr lesz. Vagy ha MMS-t kapsz, és azt fogadni nemképes készüléked van, te az MMS küldőjét okolod?

Most pedig zene.

Reklámok