Flock, a böngészés új élménye

Azonnali közlésre.

Próbálj meg elszakadni attól a képzettől, amit benned a böngésző szó felidéz. Vegyél alapul egy sikeres, kiforrott böngészőmotort és gyűjts köré olyan szolgáltatásokat, amelyekkel a felhasználói élmény maximalizálható, majd gyúrd össze őket alaposan.

Mostanában a szakma a Flocktól [ejtsd: flok] hangos, amely hangzatos kifejezésekkel élve kollaboratív webkliens avagy egy Web 2.0 böngésző. Természetesen a lényegen ez mit sem változtat, ami fontos, hogy gecijó. Lássuk miért is kell ez neked?

Flock logóPár nappal ezelőtt jelent meg a Flock csapat termékének első nyilvános, fejlesztői kiadása, amely szabadon letölthető, tesztelhető, élvezhető. A fejlesztők célja egy olyan teljesen új megközelítésű böngésző program elkészítése volt, amely bevonja, a web aktív résztvevőjé teszi a felhasználót. Jelenleg a program alapkiszerelésben integrálja a flickr fotószolgáltatását, a del.icio.us könyvjelzőit, ahova példának okáért kedvenceinket is menti, de a Technorati címkerendszerével is igenjól együttműködik. Ez az első pont, ahol rögvest rengeteg kritikát kapott a program, miért pont ezeket az amúgyis csak hype-olt technológiákat ötvözi, és mi lesz, ha fizetőssé válnak ezek a szolgáltatások. A probléma megint egy téves gondolatból fakad; a programot nem kötelező használni. Nyilvánvalóan, azok számára, akik nem élnek az imént felsorolt szolgáltatások egyikével sem, talán feleslegesnek tűnhet a program, ők akkor maradjanak a jólbevált applikációiknál — természetesen a Flock rendkívűl jó reklámerővel bír ezen szolgáltatások népszerűsítése érdekében. Attól mert valami új, más megközelítésű, lehet óvatosan fogadni, de felesleges teljesen elzárkózni előle.

A Flockban beépített blogszerkesztő is helyett kapott, így lehetőségünk van közvetlen posztolásra — blogunk adminjának látogatása nélkül. Ez egy ragyogó lehetőség az alap blogger számára, használjon ingyenes blogszolgáltatást (freeblog, blogspot stb.) vagy saját rendszert (WordPress, MovableType stb.). Ha találunk egy érdekes cikket, hivatkozást, egyéb anyagot, vagy csak papírra szeretnénk vetni gondolatainkat, egy gombnyomás, és rögvest gépelhetünk. A blogszerkesztő közvetlenül kapcsolódik a flickrhez, publikált cikkeinkről pedig értesíti a Technoratit.

Firefox gyökereinek köszönhetően a bőrök és kiterjesztések is adhatók a Flockhoz. Külön kiemelnél a Shelf szolgáltatást, amelyet a böngészés folyamán átmeneti tárolóként használhatunk; rádobhatunk oldalakat, képeket, zenéket, megjegyzéseket. A Firefox/Opera használók által megszokott beépített kereső a kulcsszó begépelésével automatikusan keres a kedvencek és előzmények között, így számos esetben megkímél minket a külső keresőmotor (Google, Yahoo stb.) használatától, gyorsabban eljutunk a kívánt tartalomhoz. Csodálattal tölt el, hogy végre egy olyan böngészőt dobhatok az asztalra, amely kiterjesztések nélkül tudja a billentyűvel támogatott szövegkijelölést, tehát úgy kezelheted a weblapot, mintha az egy Word doksi lenne.

A Flock nyíltforrású, ingyen letölthető böngésző program Mac OS X, Linux és Windows alá egyaránt. Tölcsd le, amíg a haverod nem előz meg!

Mellette szólnak: Flock 0.5pre , Flock test drive, Flock 0.5 béta képes bemutató

Reklámok