Fórum, de mire föl?

Azért a webes fórumokról, fórumozókról is pofás kis szakdolgozat írhatnók. Mióta a Weblabor magazinnak szerkesztője vagyok, egy új terület is belépett az életembe, mégpedig a fórum. Korábban sem voltam aktív használója ennek a szolgáltatásnak, legfeljebb keresőn keresztül találatként érkeztem egy fórumtémához, moderátori, adminisztrátori teendőket pedig végképp nem láttam el. A probléma boncolgatását kezdjük ott, hogy mi a fórum, milyen jegyek különböztetik meg hasonló szolgáltatásoktól.

A fórum egy webes információ gyűjtőhely, melyen jól meghatározott témában a fórumot látogatók értekezhetnek egymással, kérdést tehetnek fel, válaszokat postázhatnak. A fórum további fontos ismérve, amiben például megkülönbözteti egy chat csatornától, hogy nem valós idejű. Az egyes posztok bármikor megtekinthetők, a fórum rendelkezik archívummal, így ha bárki olyan problémába botlik, mellyel már más is találkozott (ha jobban belegondolunk az esetek igen nagy százalékában ez áll fent), passzív résztvevőként habzsolhatyja a tudást. A fórumozok célja, hogy olyan tudásbázist építsenek, melyet később is használhatnak, amelynek tartalmát keresőkön keresztül is elérhetik. Ahhoz, hogy egy hozzászólást a fórumba beküldjünk, meg kell adnunk egy tárgyat, amelyben néhány szóval, esetleg kulcsszavakkal megpróbáljuk összefoglalni, miről kívánunk írni, így kedves fórumozó társaink egyből eldönthetik, őket érdekli-e egy vitaszál, vagy sem. Ezen túlmenően pedig értelemszerűen a hozzászólás törzsét is ki kell töltenünk. És akkor most jön az én csökött agyam.

Miért képtelen az emberek igen nagy százaléka a fórumtémát kitölteni? Mert nem képes rá. Ezzel egyfelől a humán számára romlik a fórum értéke, mert kénytelen olyan hozzászólásokat is elolvasni, amelyek számára nem hordoznak információt, illetve a gépi olvasók [értsd: keresők] is ezáltal rengeteg hamis találatot fognak elraktározni, amelynek végsősoron megint csak a humán issza meg a levét. A Weblabor esetén Goba megpróbálkozott azzal, hogy az üres fórumtémák helyett automatikusan a nincs cím kerül beillesztésre, hátha ez a kedves fórumozó szépségideállját csorbítja — de mind hiába, emberünk tenyeres-talpas. Érthetetlen továbbá számomra az, miért képtelenek az emberek a magyar nyelvtan szabályait szem előtt tartva, legalább valami a magyar írásmódra hasonlító művet pródukálni hozzászólás gyanánt. Természetesen a negyvenhárom kérdőjelhez és a különféle trendi írásmódokhoz már hozzáedződtem, de gondolok itt olyanokra, mint az át nem gondolt, logikátlan mondatszerkezetek, amelyeknek se füle, se farka. Persze, most mondhatná a kedves Olvasó, hogy bagoly mondja verébnek, beletelt néhány percbe míg kisilabizálta egy-egy posztomat, de ki merem jelenteni, azok a különböző fórumokban előforduló csodákhoz képest irodalmi művek. Pedig ezzel megint csak a fenti problémához kanyarodunk vissza. A kérdésre válaszolni óhajtó nem tud, vagy csak sok bosszúság árán hozzászólni a cikkhez, a kereső robotok pedig csak azt a szemetet indexelik le, amin egy későbbi alkalommal senki nem fog eligazodni, ha pedig netán érdekes problémát taglalna, a keresők nem fogják reveláns találatként kihozni.

Reklámok