szabad verekedni?

Tisztelt ORTT!

Panasszal fordulunk Önökhöz a Sláger Rádió (1014 Bp., Fő u. 14-18.)
2005. szeptember 20-án reggel elhangzott Bumeráng adással kapcsolatban.

A műsorban többek között a Nemzetközi Autómentes Nap kapcsán szervezett kerékpáros tömegdemonstrációról és ennek kapcsán a városi kerékpárosokról esett szó.

A műsorvezetők minősíthetetlen kijelentésekkel illették az alternatív közlekedési módot választókat, azaz a közlekedésben veszélyeztetett kisebbségként résztvevőket

Idézetek a műsorban elhangzottakból, a műsorvezetők által tett kijelentésekből:

„üssünk meg egy biciklistát”
„elég, ha kiteszed a kezed”
Bochkor Gábor: „Tudod, mit csinálnék egy biciklistával? Bezárnám a garázsomba és elindítanám az autóm motorját.”
Boros Lajos: „Feszíts ki egy drótot!”

Kérjük Önöktől az ügy kivizsgálását és megfelelő szankciók eszközlését.

Kérjük ezt Önöktől különös tekintettel az újságírói felelősségre, melynek elődleges feladata a helyzetek mérlegelése, a hallgatók/nézők/olvasók tájékoztatása, és nem ellenségeskedés szítása egy civil kezdeményezés kapcsán, melynek célja a pillanatnyi kellemetlenségeken felülemelkedve mindenki számára pozitív üzenetet hordoz.

A demonstráció szervezésében fontos szempont volt az autósok, tömegközlekedők médián keresztüli tájékoztatása, melyben az említett rádió műsorvezetőinek is felelős partnernek kellett volna lenniük a gyűlölködés és gyűlöletkeltés, ellenségkép alkotás helyett.

A panaszt benyújtotta:

a Critical Mass kerékpáros felvonulás szervezői, résztvevői és a városi biciklisták, megközelítőleg 20 000 ember nevében

Reklámok